середа, 28 березня 2018 р.

Що таке Ель-Ніньйо?
Ель-Ніньйо — одне з катастрофічних природних явищ, що супроводжуються численними людськими жертвами і колосальними матеріальними втратами. У перекладі з іспанського Ель-Ніньйо означає «немовля хлопчик». Це «немовля» — теплий сезонний перебіг поверхневих вод зниженої солоності в східній частині Тихого океану. Названо його так тому, що воно відбувається в кінці грудня — початку січня і нерідко припадає на Різдво.
Ель-Ніньйо викликає справжнє лихо: у берегів Еквадору і Перу різко (на 7— 12 градусів) підвищується температура води, унаслідок чого риба (анчоус) або гине, або покидає прибережні води. Відсутність риби приводить до високої смертності тих, що харчуються нею – морських птахів.
Ель-Ніньйо викликає затяжні проливні дощі, що приводять до руйнівних повеней на зазвичай посушливому побережжі. Інтенсивність, масштаби і тривалість Ель-Ніньйо можуть істотно мінятися. Так, наприклад, в 1982— 1983 роках, в період найінтенсивнішого за 130-річний термін спостережень Ель-Ніньйо, це явище почалося у вересні 1982 року і тривало до серпня 1983 року. При цьому максимальна температура поверхні океану в прибережних містах Перу перевищила середні багаторічні показники для листопада — липня на 8— 10 градусів. Від повеней і інших стихійних лих загинули понад 2 тисячі чоловік, а матеріальні збитки склали більше 13 мільярдів доларів США.

Немає коментарів:

Дописати коментар